<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » [討論] 星期二檔案 [樂:good topic]
返回列表 回復 發帖

[討論] 星期二檔案 [樂:good topic]

今次講d補習班果d1 d3 ~( D% n7 ~0 E) h
主流老師意見係果d補習班係投機的,長遠係害左d學生
  T  J- e& L: G補習老師就認為睇分收生係而家大勢,學生狼個分數,先叫實制.
8 t3 m- Y" c: V( _% L8 }' \* @. s. \6 j; K
大家嘅睇法係點?/ ^( x. ?7 k! P) R$ Q& h8 ?6 M" n

' A; s9 t3 X( M% o2 \$ I我就比較認同後者,大家諗下,一個拎5個A,一個拎5個E,你係大學會收邊個?會唔會睇人地係靠佢地口中的投機拎到5A,或靠根基拎5E的?我諗唔會囉,分數!就係分數!會考6隻E,或5科8分先叫合格,呢個就係要求的東西!即使你幾有學識,零分就係零分,冇人會睇你幫幾多學會做野,咩咩比賽攞到冠軍,就睇你的分數,呢個係現實!係訪問中果d老師講到幾清高,試諗下如果面前有2個學生要IN中6學位,一個20分,一個6分,佢會要邊個?我諗唔講大家都會諗到囉!
: ?0 W- v% V5 Y9 ]冇錯,現今D補習社D方法,大多係幫到一時幫唔到一世,但連會考果關都未過到,點諗A-LEVEL?過唔到A-LEVEL點諗入U?打根基係仲要,但由中5到入U得4年,打唔打得切?想要入U,光顧補習社係一個方法,一關未過,點過另一關?到時一個唔好彩,升唔到中6,攬住DPHY CHEM BIO,中史世史,可以做到D咩?科學家......全部未夠資格做,即得一堆廢物回來,可以做D咩呀?
# L+ r# l5 p8 b- P1 s程介明講得啱,而家考試成分佔得太重,呢D野,係社會迫出來的( o! K: o& v7 d
另外有個教授,佢講得好現實,收生,一定會睇分,雖然覺得咁會扼殺左好多有潛資學生,但係佢真係講出現今D心態
% L. y) X5 K5 m( q) a& d  R4 d2 Q% `8 O
總結一句:係社會嘅錯!/ y- p5 m+ ^6 ]- H
  q- S$ n2 A* \: K; j7 a! o
[ Last edited by 樂壇渣Fit人 on 2006-4-27 at 11:29 AM ]
如果唔改考試制度,就會係害到唔少人!
- h9 p! e7 e, z3 {; A  H3 }- }0 {根本就唔關補習社事!
.
Originally posted by 155220 at 2006-4-25 09:11 PM:- R" c0 E: ~2 o2 g3 H. b! W
如果唔改考試制度,就會係害到唔少人!8 w4 S! g! K9 o- q2 `1 R& }
根本就唔關補習社事!
0 Z1 I) B; `% zAGREE!
9 S8 \3 D9 F% }1 w1 Q係問題衍生補習社,唔係補習社衍生問題
Originally posted by YUEN_LOUIS at 2006-4-25 21:16:
6 K/ p9 y) z' Z# b; A
) J/ C' V4 Z' W" i- s* dAGREE!/ ^0 |7 m, m1 m' Q
係問題衍生補習社,唔係補習社衍生問題
. w# B$ n1 W  ]7 p
% N5 Z* E2 C, z& k* s* K+ l5 C
俾我選,一定會去補習!因為分是最重要的.
" h1 F! V4 ^; F7 E/ z如果無分就無學位,就算識飛都無用.0 U2 i' j* J( A; ^4 J
如果想好既,就改改考試制度.
; o5 r" E% Q) P( A5 w4 P6 C不過要改,都唔係朝令夕改,宜家攪334,睇下點先啦& M2 O9 S6 P) J# u' m

- r! ?$ X/ F  ~7 D" p- N(我都係受影響既一批)
.
Originally posted by 155220 at 2006-4-25 09:19 PM:1 K9 X$ S) F5 Z: L: t4 H' X
1 v: [$ M# K" d: f1 j

; p( B. P* `: a! {俾我選,一定會去補習!因為分是最...
/ ^: b1 a  E8 `$ S8 T( z; N) t冇學校會信"求學不是求分數"的!5 B' f2 @& L% t5 u( p
分數,就係現實囉!
Originally posted by YUEN_LOUIS at 2006-4-25 21:29:
2 }( w, J4 ~  h( [$ ^
% r$ R8 K4 F1 ]; V冇學校會信"求學不是求分數"的!& @* m1 b0 K) y# U3 a' J4 T- J) a# K
分數,就係現實囉!
, R! f/ F. y# F, o
" t; t! N6 e! n2 b
如果分數低,對學校唔係一件好事,所以在教育方面.......
.
個校長都99地,自己學校係區內成績好就話補習唔好,睇下譚李麗芬幾時沉淪$ |3 e2 `1 w1 e6 M2 m
bu個教授講既野就有道理,lee個根本係教育制度問題,補習社只係睇準lee個制度先會出現
3 R# k2 i" r- T3 X如果香港大學比例好似美國咁高,大部份學生都升到大學,d學生根本就唔會走去補習
Originally posted by YUEN_LOUIS at 2006-4-25 09:08 PM:
: h$ q# t2 g# A今次講d補習班果d
' p) [- }' `2 q, K" ^: }% t主流老師意見係果d...
) _* W0 p5 N$ a0 W
6 ^2 j% [+ R8 Y$ e: h/ D$ X) Z5 V* }" F! b
講得好妙,
補習係for短期4 |. W+ q% W' w; R2 x
學到ge野for長期# H! q+ w8 b# T3 R
! n$ w8 |- @& A
必須o係分數同知識中間取得平衡5 _: i! u5 \; i! z- P: |
成績太差,晉升路途會崎嶇好多,但係識好多野,處事恰當,都可以升到上去d高post. U; }. W" N! d  g3 @
成績好,可能一搵就搵到好工,但因為知識唔多,冇乜留意其他野,做做下比人發覺冇料到,咪又係炒~~/ f% V$ l( z0 B/ S2 _( t  r
所以取得平衡就好重要,當然,高分兼且又唔係讀死書ge就最好$ \2 d! A, |# q( u

, O/ X, Q4 p% Z% S/ ][ Last edited by kgkgkg212121 on 2006-4-25 at 09:48 PM ]
Originally posted by mayin at 2006-4-25 09:41 PM:
! P; Y7 t3 n6 J: c: W7 j6 p- b個校長都99地,自己學校係區內成績好就...
4 W) y3 c2 n! ?# K: l. w# V' L9 |+ t
譚李麗芬不嬲都唔掂ga la
; C2 |# |6 y( F+ i" V1 X係其他學業外ge野好
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » [討論] 星期二檔案 [樂:good topic]

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。