<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » [討論] 星期二檔案 [樂:good topic]
返回列表 回復 發帖
Originally posted by babo at 2006-4-25 09:54 PM:4 J1 g6 \) T& W. {! w2 ]; @* O
香港教育既問題一向都係..
4 B8 Y# m0 }; o, e& y" P, k社會既要...
  c) E0 g& |1 ]* c+ ^( r$ J: I
係... d人睇ge就係希望搵到份好工先, 所以分數係短期內ge需要3 {4 U1 d/ Q; v7 R. ~, Q
其他野之後先算la... 但如果真係乜都唔識,讀死書,咪又係做唔得耐
Originally posted by YUEN_LOUIS at 2006-4-25 09:57 PM:
# o6 I" e  @9 [( _
3 U+ @; s9 v( S唔係個個一樣嘛~
5 ?1 M7 i. [% E. V死背,比理解易,但係唔識轉,冇奈最多人係咁
1 F" f: h& Z1 O$ ^
係wo... 唔識轉彎,個個做ge野一樣...
1 l) ~* ?6 x& |( E; Z( Y無奈死背又係達致高分ge最快方法...
Originally posted by kgkgkg212121 at 2006-4-25 21:57:6 q- r6 B; r: h; V' w% s
4 |: H) K: [2 X' i9 q
係... d人睇ge就係希望搵到份好工先, 所以分數係短期內ge需要$ N. F3 ]. j  x. M) Z7 Z* _
其他野之後先算la... 但如果真係乜都唔識,讀死書,咪又係做唔得耐
' [# M0 m1 g( b( U* o# U
# l* \, o3 l" V+ ?* ?
最重要既都係錢姐
.
Originally posted by kgkgkg212121 at 2006-4-25 09:57 PM:
/ ~1 _8 b& _/ D/ V7 w1 t: }" Q" B9 H' U+ {- K; v% _" z# y# i' @
係... d人睇ge就係希望搵到份好工先, 所以分數係短期內ge需要! _9 I# C7 `/ b( r7 X: H
  o) X5 m& u( R" {5 o& O+ P. ?
不過除左語文科,其他實用性真係唔係好多+ O& B+ l( _: n
好似我講的phy chem bio 3科,唔係做有關行業,真係冇咩作用,但有關職業,5隻手指都數得曬
Originally posted by YUEN_LOUIS at 2006-4-25 22:00:0 J8 d& E) s# s* x

y8 ~/ b. j, O# O8 \, x/ K不過除左語文科,其他實用性真係唔係好多
; q+ y# K) j& M9 c8 H4 q好似我講的phy chem bio 3科,唔係做有關行業,真係冇咩作用,但有關職業,5隻手指都數得曬
: o' G$ U: {% O" B5 [$ s1 J% T* H* D: f: d. }" J# R
最實用係English
.
Originally posted by 155220 at 2006-4-25 09:59 PM:
/ {# s( w! C7 ^5 S
. a+ p, ~3 N' o- o% |+ h+ Q! W, D1 F( e, ]/ d- Z/ Y
最重要既都係錢姐
! s! y1 z' k( H  O1 E- v
而加係d"知識型經濟"(其實都唔知係乜=.=")
4 X: ~' U* `: q1 A5 P- P證書=起薪點, |+ }7 g& P3 P
證書越多,人工越多
Originally posted by YUEN_LOUIS at 2006-4-25 22:02:# h& e( ]: ^1 z0 O2 w) [; u
8 D# d2 r+ D  n3 v+ s; R
而加係d"知識型經濟"(其實都唔知係乜=.="): C! |; C5 _; Q' d$ W
證書=起薪點
: N5 O; Y: ~0 ]9 |證書越多,人工越多
; Q6 B% w% l8 W: i* G* e: K3 g# O  \- G$ j- `" ]5 v
分數影響一生~
.
Originally posted by 155220 at 2006-4-25 10:01 PM:
1 G) W% l! a: A+ c
$ F; K) X! }6 D, {) V; A( M+ V7 ]. X0 m, d& |
最實用係English
4 i) s, R/ P6 ^  h但係又要攪"母語教學"喎~
% p9 ?0 h* Y* M+ f<---苦笑
Originally posted by YUEN_LOUIS at 2006-4-25 10:00 PM:
7 `6 D- M7 w( A% x1 o- o4 N) @2 }  G6 i& _6 o" i, t. ^
不過除左語文科,其他實用性真係唔係好多
& o' g& J, p; E& f& s- u" B5 W7 H好似我講的phy chem bio 3科,唔係做有關行業,真係冇咩作用,但有關職業,5隻手指都數得曬
8 z" t8 H2 a' N$ H: `6 R
係,phy chem bio,任何ge史,geog,文學...呢d都係做有關行業先有用- n1 u& G5 G% i4 H
最有用係乜,咪商科果d lor~~
Originally posted by YUEN_LOUIS at 2006-4-25 22:03:
9 I+ [4 v2 v! v
: }  E0 j* M% W3 O& z& ]但係又要攪"母語教學"喎~2 M) f3 h/ [0 B$ M
<---苦笑
4 O$ C( L3 f0 `0 g7 U+ F2 ?  M) |1 l7 P, U# u
不過我讀英中
4 H: M6 D( B* q% q" P7 \7 R: N. u% I, p, G" m9 X
如果我讀中中,就算係同一班人,我既名次可以升廿名以上!(我宜家得頭30%)
.
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » [討論] 星期二檔案 [樂:good topic]

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。