<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » [討論] 星期二檔案 [樂:good topic]
返回列表 回復 發帖
香港教育制度就係咁....田鴨式教育教出更多的田鴨毒害下一代
9 ]' y% ~) i9 w! t0 a* B/ ]8 b' t8 r) F$ v0 h% q( U
最記得當年小一我比較多口,又幫老師起花名而被佢針對甚至體罰
6 R& h3 }! g: M* c: g* s8 S' p自此我變得好怕老師,上堂很少出聲亦不敢發問* |  t# ?; E9 r" f$ e
. }" Z: g) d! V+ w0 k
香港的教學方針就是不要有活躍有創意的小孩,8 H9 v8 I4 }. x+ ]6 J) l, n. v
老師只要做好本份,灌輸知識(很少啟發)給學生,
8 \! X/ G) ?; n; [. z, K最好上堂安靜,個個像機械人方便管教....多口的同學會被標籤~唔乖1 a( q6 W- q6 Q3 l8 k! @2 w6 t

) w1 u, @2 r( ]8 p如果唔改善教育制度
, ~3 T% }) G& A3 Z. d' r% ^& o: f學生的創意會被扼殺,可能要佢地出黎社會先意識到創意的重要性
http://www.youtube.com/watch?v=Xu06Nyo7u-c&mode=related&search=
http://www.youtube.com/watch?v=ftMDfCaHnao&mode=related&search=
Originally posted by at 2006-4-26 19:20:
- [* ]1 ^7 O& R9 N2 E* A香港教育制度就係咁....田鴨式教育教...
2 r9 o+ g) A$ U5 ^9 P) Z
3 Q$ k" _( ]/ r5 f9 f- P
所以我上堂時專登玩野. K; A4 \3 s8 s: t
8 Q9 B' [! x* A! b
另外,最勁果幾個好勁,成日寸老師
.
唔係話補習唔好, 但唔應該以為一定要補習至升到班law
- d4 V( y- d9 R+ s, n但係d補習社Promo嘅方法真係好討厭, 叫d阿sir做補習天王, 當佢地係明星, 係救星.
9 d% y3 [$ T+ p1 ^6 i最乞人憎就係現代同當代, d廣告都低能ga!!
Originally posted by dragonass31 at 2006-4-26 11:19 PM:
: }" i$ j, ]3 Y唔係話補習唔好, 但唔應該以為一定要...
% _& J$ c2 k, d. K現代都同著番到西裝~都叫似個人7 m  t8 G7 I5 Z  @: k, g" s; \
當代個廣告...
Originally posted by at 2006-4-26 07:20 PM:
8 W2 N# f4 C) c0 L香港教育制度就係咁....田鴨式教育教...
/ d. Q% P4 r. @5 g
而家社會~
1 L: o7 Q6 |, y證書=一切8 s# k. Y7 y# A) ]3 `- B
為左追求佢,就要用最少時間讀最多嘅野
% E+ K4 j) Q# K係唔係學到野,已經唔係最重要
Originally posted by YUEN_LOUIS at 2006-4-27 04:21 PM:
( a9 i9 R0 I% Z6 l" G  j
" s8 S$ L- L& V: \% L2 {現代都同著番到西裝~都叫似個人/ Y" i% ?( N  }
當代個廣告...
1 |) M5 Z0 M0 s) b' f& G
當代個s-man笑死
5 A: D' |; c3 `7 g* U好想打佢~~
Originally posted by kgkgkg212121 at 2006-4-27 06:50 PM:; }/ [. _3 I! D1 B$ b- k
: _9 D! w6 S8 e3 r
當代個s-man笑死4 a1 \* ?! J4 [6 T. S( h" d
好想打佢~~
8 A! `' Z$ f( w2 w$ p% o, l賣廣告唔係問題~明星效應都唔算~; y; E: k9 t  C
但著到咁就...
時時話考評局要我地讀死書,今次整鋪英文睇我地識唔識執生
2 @: \! o7 o) R1 T( t9 L0 }; E8 D- S5 G' B) [
9 ?8 {0 ~5 ^- F" u- ^; G7 B
[ Last edited by YUEN_LOUIS on 2006-5-8 at 12:19 PM ]
我記得當年去一間學校報中六,係門口已經有校工睇你張cert,唔夠分入到唔俾你踏入間學校半步,求學不是求分數? 我呸!!
Originally posted by IT14 at 2006-5-8 12:31 PM:; {' P9 [% n/ `- f( B: [3 t
我記得當年去一間學校報中六,係門口已經有校工睇你張cert,唔夠分入到唔俾你踏入間學校半步,求學不是求分數? 我呸!!
% |6 h' \0 }+ }+ S/ S睇#40回覆,真人真事
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » [討論] 星期二檔案 [樂:good topic]

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。