<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 如果你是新聞報導中的旅行團, 你會否堅持下車幫手?
返回列表 回復 發帖
Originally posted by 155220 at 2006-2-2 12:03:
: Y. {0 F: l# F
7 g& F2 z5 h5 U) i1 `& F
3 s! n" Q: Z0 H0 ?* p+ U1 e+ j因為中國人無咁虛偽
/ M8 g; U" t% V. G2 M- i7 r
是不懂國際禮儀同標准遊戲規則。這是文革後遺症,多得老毛!
網上身份誰不『機密』?
Originally posted by 機密 at 2006-2-2 12:04:
: y& F/ i1 K! _6 z6 Z* s$ V' X
% I6 h( \, h. F是不懂國際禮儀同標准遊戲規則。這是文革後遺症,多得老毛!
# h8 J+ h, w4 s& r  b. K. t% p- Z5 O: E. E; G% ?% ?" K. `" w
唉!無話可說
.
請大家冷靜d想想, 係一條高速公路中見到交通意外, 你既第一反應係咩? 根本係當時的情況下,人就會想不同的情況: 嘩,發生咁大單意外? 有教傷車到左未? 有冇人傷亡? 係唔係恐怖襲擊? o個d係咪香港人? 做咩個人跪係度?
9 ^+ }: }: M9 P3 q, a, B5 ~' n, W  R# n! V
我舉咁多個例子只係想講明係事情發生一剎那,要人下一個決定是唔容易既事, 試想想,係坐係個車度轉眼見到交通意外, 由看到交通意外開始到消失於眼前只係十數秒光景, 要一大班人下一個決定去停車定救人, 是不是有點困難?
9 Y" E5 b4 I! |9 n" |" v% y' S, U6 [% Z. y
各位依定坐哂係電腦前緊係知道發生咩事,同有足夠既時間考慮點做,但換轉係現場, 你會有足夠的反應嗎? 你係香港見度交通意外又會唔會要個司機停車救人?
8 ]; `* C/ K5 T* ]9 r' y6 d! D% R4 |9 o
話香港人冷血時可能要想想當時實際情況
Originally posted by 周衡 at 2006-2-2 11:38 AM:; T$ N* z$ g7 X9 `4 H

8 F4 Z# N8 X/ P. N) }: d, G  a0 B6 e6 V, c& p2 L4 A/ M
有邊個國家既人唔係自私,唔係淨係中國人
& Z( S' l7 c, D% u4 s3 O* V
5 z( n) G6 R7 l& r9 w9 n. E' A2 D3 _. Xright..the problem is......how eygpt is so poor standard?!
Originally posted by hkcitywong at 2006-2-2 01:56 PM:. @9 N3 W' Z; b, b* [6 s+ c; ^- K
請大家冷靜d想想, 係一條高速公路中見...
0 ~- \9 f9 ]4 s, P0 D  ?: w8 ]
: t! M+ O9 s& ~" T/ E講得好, H$ q) p) J7 W
可能大家都唔係虛偽,又唔係冷血6 f1 T: X8 n5 Q+ Y2 Z
最後發覺原來自己係最勁馬後砲
; ~2 c) {7 l+ r9 P- E4 F
; m6 l8 h  Q6 H5 q& T4 C  }看事件要看兩面
" L4 M3 y7 m# D7 n4 t% S2 U( F現在的大家當然會話落車救人2 h' C/ i! o  f1 N0 z4 o$ k
但係如果有架車真係反左,大家又係唔係真係會落車呢?9 s) h. w& h! J6 B' u
大家驚唔驚架車會爆呢?(可能係我睇得無線電視劇多,炒車後十居其九會爆)6 J$ T8 J* p+ I1 L  G
幫係可以幫到手7 f0 `+ Y( q" Q7 s
但係又會唔會累左人呢?
/ o; ^# ?1 n* H大家有無聽過傷者係唔可以亂咁被移動呢?0 h( P8 y: v( Q  h) \
一大班人走在"高速公路"上會唔會比其他更高速既車炒埋呢???????
; ~; Y( M% S4 A' k  r/ U
' v  H! K, j, }# M1 h4 {0 }, d呢個問題....唔好盲目指責
Originally posted by cfccfcc at 2006-2-2 21:07:7 j# G- N3 T% d0 j  l9 s4 O

9 V" _& q! Y( @' Y: `- }+ r' U/ U$ K, @2 M9 x. L* l1 n
講得好/ V4 c/ c% b( A9 @% H0 V
可能大家都唔係虛偽,又唔...
. F% ?% X. r1 a2 N

$ z' {5 }9 j9 j; L) b這是我想表達的
+ n! J  h& M; x另一個問題要去想
2 S/ X. i! q* C& i" K除了治安問題外
1 g. z; }, A6 d8 n6 W* l* |5 i五十個人(假設全部壯男,每人75kg,但事實根本無可能)是否可以移動一部差不多十噸既巴士?) z. y$ |  [' r( e. Q: l% {8 k4 i
如果當移動時,人不夠力,巴士再壓下來?
# a5 C( }1 \! L" |+ `4 u只會將原本被壓既人加速死亡
! Z# T' K% G4 f+ q2 f' v4 M而原本那移巴士的五十人,全部會嚴重受傷,甚至死亡!, ^. P! J: w* F! R5 b" ?# J2 N8 H$ d' z
那時怎麼辦?: P; _1 q1 B4 C# I1 ?# R' W
移動巴士時,如果引起巴士著火,點算?, h7 y; c5 T9 Y1 I! Z9 V
1 t( ?% |* C) ?, |  p
不應該盲目地指責那些坐左路過的旅遊巴的乘客身上; K+ X! L; O. q5 g
(我不理會他們最後是否香港人)
We are blessed that we can watch sports, to do many things...
so be happy!
Originally posted by cfccfcc at 2006-2-2 07:07 PM:
' E/ Y) a' z" Y3 z' U  n2 y7 S/ Q# @9 q2 Z" ?

6 l, A( B. q& g6 l4 }" ^8 N講得好) {' s: s3 m4 E* i* `; a
可能大家都唔係虛偽,又唔...
, R5 e" A  z5 f  b- x

0 l5 Z& o5 t) t$ ?$ r0 }$ q但係連停低睇下發生乜事既動作都唔做, 係唔係缺乏左點兒惻隱之心?
一剎那的幸福足以回味一生

Originally posted by brightman at 2006-2-2 21:50:
$ Q9 Y" e* _4 }! B& U! C3 J* J9 t  e8 z/ {% r! s3 ?

* v7 d) N$ M6 m5 {" q但係連停低睇下發生乜事既動作都唔做, 係唔係缺乏左點兒惻隱之心?
& ?$ W+ u, X) b8 G) p- w* a8 {- `1 r6 k5 H7 [5 @. T
另一個問題,治安!!/ Y# e  z* C9 q/ V/ H
如果你係 領隊,有幾十人安全同生命在你手上,你會唔會去玩?
+ t' {$ @# i( K還是找辦法報警?!
We are blessed that we can watch sports, to do many things...
so be happy!
Originally posted by brightlee at 2006-2-2 07:54 PM:
3 @) A: [/ f7 |/ Q/ |1 X
% u3 ]& @8 U( g1 i
: I; i7 F  ^+ }# ~3 R另一個問題,治安!!
7 F" G- s& C  a# y% d; k如果你係 領隊,有幾十人安全同生命在你手上,你會唔會去玩?( i' x) e2 S$ T% \( C7 I
還是找辦法報警?!
4 C$ p  @! V' `/ P% N/ ?4 N

8 Z  i3 q. A  L' s9 Y問題就係眼前有一場災難, 自己停低或者能夠會救到一條命.就算係印巴兩國世仇係發生地震都可以因為惻隱之心而聯手救人, 如果單單担心呢樣野連眼前既災難都唔理,停到唔停係唔係過慮?
一剎那的幸福足以回味一生

Originally posted by brightlee at 2006-2-2 19:54:9 g, I7 ?, n+ f) i- B
7 f/ a- C4 ]# G& E
6 F9 H: ]; p, d) J
另一個問題,治安!!. N6 J! s; S& |& V0 K/ ?
如果你係 領隊,有幾十人安全同生命在你手上,你會唔會去玩?
9 M8 M% S# |* V8 }: |還是找辦法報警?!
5 q" o. {' v' d1 C$ z  x) x8 P, K

5 _. ~0 Y1 o9 a用信陵君竊符救趙來比較,我認為也可嘗試拯救.
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 如果你是新聞報導中的旅行團, 你會否堅持下車幫手?

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。