<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 如果你是新聞報導中的旅行團, 你會否堅持下車幫手?
返回列表 回復 發帖
Originally posted by 155220 at 2006-2-2 12:03:8 Z+ {0 q& M& ^- X4 ?5 [# E3 v! u$ }- o

/ j" C4 v1 f( O/ f
# L6 C* H3 N: M0 q2 ]因為中國人無咁虛偽
' m( {( Z* ^0 t2 f6 d$ u( d
是不懂國際禮儀同標准遊戲規則。這是文革後遺症,多得老毛!
網上身份誰不『機密』?
Originally posted by 機密 at 2006-2-2 12:04:
3 X& q8 q# B4 ^/ v1 W8 `, q' X6 ~( @$ ]2 z
是不懂國際禮儀同標准遊戲規則。這是文革後遺症,多得老毛!
  L1 Z1 A% U8 A& D0 A3 v, j5 o3 _! \. F; x
唉!無話可說
.
請大家冷靜d想想, 係一條高速公路中見到交通意外, 你既第一反應係咩? 根本係當時的情況下,人就會想不同的情況: 嘩,發生咁大單意外? 有教傷車到左未? 有冇人傷亡? 係唔係恐怖襲擊? o個d係咪香港人? 做咩個人跪係度?
8 n" V$ I" ?& U' o5 B; K& n0 g3 x$ G9 t2 e" D
我舉咁多個例子只係想講明係事情發生一剎那,要人下一個決定是唔容易既事, 試想想,係坐係個車度轉眼見到交通意外, 由看到交通意外開始到消失於眼前只係十數秒光景, 要一大班人下一個決定去停車定救人, 是不是有點困難? 4 T% E. V1 W+ V' d

+ V" l  A9 ^$ e# Q- k. e各位依定坐哂係電腦前緊係知道發生咩事,同有足夠既時間考慮點做,但換轉係現場, 你會有足夠的反應嗎? 你係香港見度交通意外又會唔會要個司機停車救人? 9 k6 z) g+ S3 A& r! k* C" ]0 U

, D( k" ^; j% V3 ^& E話香港人冷血時可能要想想當時實際情況
Originally posted by 周衡 at 2006-2-2 11:38 AM:- W2 |& g2 z. x7 G( g, [5 w4 I
  J  q# k, F( Z! G# s- D
# C: }5 Q4 `* G5 |5 z
有邊個國家既人唔係自私,唔係淨係中國人
; Y# h$ X" u  L* ^, Q- ^
% [) v8 d1 J& k& c0 l2 \
right..the problem is......how eygpt is so poor standard?!
Originally posted by hkcitywong at 2006-2-2 01:56 PM:
# {0 M7 r. c0 n& @8 ~請大家冷靜d想想, 係一條高速公路中見...
4 Q% e3 W# H, E) @; v

' l7 f! @5 F+ M& N講得好5 U  Z! r: f9 A3 e, }
可能大家都唔係虛偽,又唔係冷血: Q8 S6 A# ^( N
最後發覺原來自己係最勁馬後砲
7 Q8 J: H4 N0 Y# F0 N
% e! S+ R3 ?! `( t6 A- x看事件要看兩面* X' C5 u# {2 O) I0 X
現在的大家當然會話落車救人6 w# m, n2 m2 N3 G9 O& K" Y& i6 W* n
但係如果有架車真係反左,大家又係唔係真係會落車呢?( Y1 m: H; }' B
大家驚唔驚架車會爆呢?(可能係我睇得無線電視劇多,炒車後十居其九會爆)8 L, [# N! f0 B) }: \2 O0 {; i
幫係可以幫到手
+ u, i4 o) h3 O3 a. h- J但係又會唔會累左人呢?
9 S; Z, _% x9 H大家有無聽過傷者係唔可以亂咁被移動呢?
, F" i1 \$ i6 \- [一大班人走在"高速公路"上會唔會比其他更高速既車炒埋呢???????! P  G5 F  o* I! B

6 m1 ?( t' W$ }9 m- c; t- t/ b呢個問題....唔好盲目指責
Originally posted by cfccfcc at 2006-2-2 21:07:' ?/ j2 y: }! D" ?( a# a* C

. p  b% a$ ?. @5 N$ k* a
: t3 Y0 a  [7 A/ N( C2 `講得好
0 A: m6 s6 b, G可能大家都唔係虛偽,又唔...
4 P$ Y1 H9 C6 q$ ?8 q
/ L0 ^, \, k* }8 Y這是我想表達的1 b- {6 ~! ]7 N7 H1 w) H
另一個問題要去想
! I% A$ J$ b, A" p( C# p8 X5 Y6 b  U8 U! I除了治安問題外2 g" ]# s, L& H  n( V; p0 c. D8 f
五十個人(假設全部壯男,每人75kg,但事實根本無可能)是否可以移動一部差不多十噸既巴士?4 a# ?5 R4 P* V/ _9 r5 l
如果當移動時,人不夠力,巴士再壓下來?
8 p) e- b  M" f! S只會將原本被壓既人加速死亡4 s! W  A4 N( h8 z3 S
而原本那移巴士的五十人,全部會嚴重受傷,甚至死亡!2 ]! M( F9 a' @4 [$ j
那時怎麼辦?* {' `* Z0 Y1 g
移動巴士時,如果引起巴士著火,點算?
1 e3 V& m+ `3 t1 u  `
/ q& \$ c9 N) l4 c1 m& W不應該盲目地指責那些坐左路過的旅遊巴的乘客身上' l; w# ^4 k% E8 t/ W! _
(我不理會他們最後是否香港人)
We are blessed that we can watch sports, to do many things...
so be happy!
Originally posted by cfccfcc at 2006-2-2 07:07 PM:
5 t  ^! j2 z5 q; z
5 ]8 D  M0 f1 d& q0 H$ U5 E
# R  m) \* f! ^4 v1 b5 D# a講得好  ?. b4 t! |  x+ L" L
可能大家都唔係虛偽,又唔...
* l9 }) R: X' E2 I6 x( q3 d. C

1 j2 h) ~6 u1 O但係連停低睇下發生乜事既動作都唔做, 係唔係缺乏左點兒惻隱之心?
一剎那的幸福足以回味一生

Originally posted by brightman at 2006-2-2 21:50:7 `$ ?/ J  J; N- K; ^

8 O* [) y+ G3 c5 ?; Q6 U
* j" U7 z9 ]+ a+ @8 Y3 A但係連停低睇下發生乜事既動作都唔做, 係唔係缺乏左點兒惻隱之心?
$ i* t: d9 K1 T# d$ ?
. S  n% Z" G! p) j( M3 R8 j: }7 g
另一個問題,治安!!/ @7 _' q" w" N! j2 o) X
如果你係 領隊,有幾十人安全同生命在你手上,你會唔會去玩?5 T" y: \: V* }8 Z
還是找辦法報警?!
We are blessed that we can watch sports, to do many things...
so be happy!
Originally posted by brightlee at 2006-2-2 07:54 PM:! n0 L1 x* R2 ?2 c5 ^4 ^" j% k

9 U7 J7 Z4 B. k4 G9 w
5 P7 l1 |3 G/ [; [5 w另一個問題,治安!!
' C* ^3 l, p4 k% s& R& E如果你係 領隊,有幾十人安全同生命在你手上,你會唔會去玩?  S$ |' J5 c: r: B
還是找辦法報警?!
6 k, x: K0 c. M1 y1 c: t8 G0 I. }& W$ f2 q) q1 H& }
問題就係眼前有一場災難, 自己停低或者能夠會救到一條命.就算係印巴兩國世仇係發生地震都可以因為惻隱之心而聯手救人, 如果單單担心呢樣野連眼前既災難都唔理,停到唔停係唔係過慮?
一剎那的幸福足以回味一生

Originally posted by brightlee at 2006-2-2 19:54:+ [2 _, R$ q9 f- h9 X0 e% C. L( ?

7 w8 s- ?1 X9 u; K% v2 X, I8 u# `0 \$ P1 n4 C! x7 f+ `! R
另一個問題,治安!!
& [' S5 G3 I0 L  u8 I: p3 `如果你係 領隊,有幾十人安全同生命在你手上,你會唔會去玩?# D+ I2 }2 ^  @
還是找辦法報警?!
. [6 \4 F( M9 N& I8 p1 ]
* e3 B6 F/ A8 |. m4 X8 c) n+ Y
用信陵君竊符救趙來比較,我認為也可嘗試拯救.
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 如果你是新聞報導中的旅行團, 你會否堅持下車幫手?

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。