<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 如果你是新聞報導中的旅行團, 你會否堅持下車幫手?
返回列表 回復 發帖
一句講晒, 去落後兼有存在危險的地方前, 自己要衡量值不值得去, 免了出事後怨天尤人......!% p/ ?  G9 x2 \5 A) W+ H
還有的是, 不要將只有一個人的說話蓋棺定論, 說到底有沒有港人旅遊車的經過也是疑問? 就算有車經過, 那看見車禍與否呢?
. k- m3 \  a" P  q1 I; I& N5 _& B) j而且那條路上也一定不只香港的旅行團途經, 可能還有美國, 英國, 日本, 印度, 巴基斯坦..................等等等等, 沒有人救援也只非香港人冷血, 而是所有人都冷血。:cool:
Originally posted by 機密 at 2006-2-3 01:06 AM:
; E# i+ c8 a5 C6 c- I7 k/ `, u, A7 U
請勿把無良與儒家思想混淆在一起,...
# Y$ z( X, P( y9 j* s2 j
1 j# d6 [' |7 n# B6 |我只是說儒家思想令中國人有太多顧慮+ N% \% W" H# Q5 `: P( X
無話過儒家思想會導人向惡...
Originally posted by CHECSS at 2006-2-3 01:01:- k) `! z* R8 V9 J! q* w& F# S/ k( y

$ e6 @  s, R! i. ]* \3 Rif their bone is broke , can you ...
! j$ {! E3 g6 E: e7 J
5 [1 D1 f" o: k# T#19
.
Originally posted by 155220 at 2006/2/3 07:29:% b% k& e* F5 I& K4 ]- w5 y- r
! K0 r; `) w2 \
" ?% w' y, G; n& I- R2 f9 A
3 H# h) o3 N, Q5 C
if their bone is broke , can you help him ?????????
Originally posted by wind69 at 2006-2-3 02:30:
$ Z8 d  G2 n7 ~/ o& ?$ c3 D  J0 z9 B' ]- _; Q4 ]0 C8 d
' Z, {* [. m: O
我只是說儒家思想令中國人有太多顧慮
+ w; e  O2 C9 {& ]: V" k! ~( t( U9 h無話過儒家思想會導人向惡...
2 I7 t" |# \( ^3 \
# z. q1 k& o1 ]" j如果真正懂得儒家思想的人就不會有那些無聊的顧慮!
- {2 X* t$ `  y7 h  j' z' J7 z都是多得老毛,令中國傳統的思想文化幾乎消失!
網上身份誰不『機密』?
Originally posted by 機密 at 2006-2-3 16:21:- S, [7 b/ L% G8 ^+ R9 Y( g+ b8 O

+ t- T2 W5 E; w: T5 W) }( J' x  s+ V* ~2 g, F5 t6 B
如果真正懂得儒家思想的人就不會有那些無聊的顧慮!) y8 w2 p2 y; K' E1 g* L! x
都是多得老毛,令中國傳統的思想文化幾乎消失!
5 K/ O- ]/ a+ y+ [: s
.
這好像是+分題,板主可否在topic上標明?
Originally posted by 155220 at 2006-2-3 18:18:; \, x$ L8 h; s

6 f% ~6 a2 L4 l& l7 e#44
: `! O6 C0 w2 G
/ o* E% {! Z9 m$ Q% t% t#53
/ V+ {; x* `: U/ T2 E5 A* Vhttp://www.26fun.com/bbs/viewthr ... ;page=4&fpage=1
網上身份誰不『機密』?
Originally posted by 機密 at 2006-2-2 10:13 PM:6 E( }5 Z& Q0 j/ ?% f! b

3 ^0 _6 B6 w; u6 b心理學家話人的第一句未經考慮的說...
3 d6 s8 s) A$ x1 k( V; x9 h
- m, ~& k% I7 `4 [5 ^. c: _
4 }; V, G* V5 _) c7 J

' W' e- h2 m( A0 B/ U  l( W5 {7 w
1 _( L! z% N7 C5 P" L其實我講來講去,我只係一句話,如果有足夠的時間的話, 我相信很多香港人都會幫手,但架車轉眼就唔見左,只係十幾秒又怎可以決定下車救人? ; b2 q6 x# G7 D5 z0 v; A
  B% i: f- o1 X
就好似身體自然反應一樣, 突然有人一刀捅過黎,自然都會避, 如果我有足夠時間考慮, 可能我會有其他反應.
5 H8 n. l2 E6 \$ ?4 K8 R: l" `" T' G# J! \4 \; C
* Y, F4 u+ K. V  S
再退一萬步, 每個人沒有義務去幫助其他人, 當然,在此情況下,相信大部分都會幫手,但每一個人都有權利去選擇幫與唔幫, 如果因為唔幫而批評冷血咁我覺得好唔公平, 如果咁都係冷血, 咁趁火打劫既人係咩:cool:
4 V3 u7 K% v1 b, Q3 N- V% f
+ [  T3 z$ p1 C# T1 ~* w% w) {7 O, ~/ Z4 P( H  P4 J5 Z9 Z
再進一步講, 一個人去幫人時總會可能有成本, (如受傷, 錢財等), ok, 可能我用1千救一個人我可以afford到, 咁如果5000? 10萬? 想下去每個人都有個價錢, 只在高低.
0 h- B9 U9 D5 l' q; }" s7 }$ |% f  M

- g/ c+ D) _* T" t) I& ^再重申一次,如果我有足夠時間考慮我都會幫手救人, 但我會理解為何其他人點解唔幫
我有一個諗法,大家可能唔認同,但希望大家接受到.
7 a6 T, ^" Z% k. D: O我係揀唔停車的,但會報警(當地警方)求助.' d7 U+ A% N% ^- c. e2 m  p
好簡單,比你落左車啦,你會點救呀?你用咩方法救呀?樓主講得啱的就係我地根本唔熟果到,可能落左車仲危險呢?同埋如果赤手都救到人,咁消防局執得笠啦,係咪?所以唔係唔救,諗深一層係冇能力救
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 如果你是新聞報導中的旅行團, 你會否堅持下車幫手?

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。